Patisserie is mijn passie

Naam: Jop
Leeftijd: 43 jaar
Werkzaam als: Taartenbakker
Werkzaam sinds: 9 maanden
Aantal dagen: 2 dagdelen

IMG_2980Als het om bakken gaat is Jop is een echte professional. Hij heeft veel ervaring in de bakkerswereld én hij heeft een diploma. Jop is tweede bediende banketbakker, wat betekent dat hij de basisvaardigheden goed beheerst. Zijn voorkeur gaat uit naar Patisserie, dat is zijn passie. De liefde voor het bakken heeft hij niet van een vreemde; beide opa’s waren bakker. Hij herinnert zich nog goed de overheerlijke vanillepudding van zijn opa, die hij toen hij klein was maar al te graag at.

“Ik geniet van de mooie keuken bij Confuus, deze is minder oubollig dan de keuken van het verpleeghuis voor ouderen, waar ik elke vrijdag bij een kookgroep vrijwilligerswerk doe. Het werken zonder al te hoge werkdruk vind ik fijn. Dat was vroeger, toen ik bij commerciële bedrijven werkte wel anders.

Stap terug
Vroeger werkte ik onder andere bij Schiphol Cateringservice en La Place. Toen ik tijdelijk geen werk kon vinden in het banketbakken, ben ik magazijnwerk gaan doen. Dat vond ik saai. De collega’s waren ook minder leuk, er was geen klik. Dat was dertien jaar geleden. Door de spanning kreeg ik een lichte psychose. Persoonlijkheidsonderzoek wees uit dat ik een lichte vorm van autisme heb. Sindsdien heb ik een flinke stap terug moeten doen.

Duidelijkheid
Iemand die mij niet kent, zou niet direct zien dat ik daar last van heb, toch is het zo. Tegenwoordig woon ik in een begeleid wonen project. Ik woon zelfstandig, maar ik krijg een beetje begeleiding. Ik hou van duidelijkheid. Bij Confuus kan ik mijn werk goed uitvoeren. Als ik iets niet duidelijk vind, dan geef ik dat aan. Bij Confuus ben ik lekker bezig. Ik heb het er naar mijn zin en het is een mooie daginvulling. Omdat ik taarten maak, maak ik anderen blij.

Wat doen
Ik wil elke dag de deur uit gaan om iets te doen. Thuis zitten is niet goed voor me. Ik werk drie dagen in de week, ik wandel regelmatig en ik heb eens per week basketbaltraining in een recreantenteam. Ook speel ik af en toe golf met een vriend. Mijn ouders golfen ook. Mijn familie en mijn gezondheid zijn erg belangrijk voor mij.

IMG_2983Sociale werkplek
Mede dankzij mijn collega’s voel ik me goed op de werkvloer van Confuus. Het is een sociale werkplek. Als ik met iets zit, dan kan ik daar even een gesprekje over hebben met Griët. Ze staat altijd voor je open, het is een lieve vrouw. De collega’s zijn ook aardig en in voor een grapje. Er heerst hier een leuke sfeer. Confuus zorgt ervoor dat ik niet thuis zit. Ik vind er structuur; ik moet, of beter gezegd, mag ergens naartoe en mijn vak wordt er ook nog eens gestimuleerd.”

Tekst en foto’s: Ireen van der Lande // Redactie: Laura Vegter