Een veilige plek

Griët (41) heeft van jongsaf aan een passie voor bakken. Tegenwoordig bakt zij lekkere én eigentijdse taarten met mensen ‘met een verhaal’ in de sociale keuken van Confuus. Deze “Baked with love” taarten worden per bakfiets afgeleverd bij de klant. verhaal doos      

Confuus
“De naam Confuus is afgeleid van het Confuciusplein, een plein uit mijn buurt in Nieuw-West, waar we nu ruim 7 jaar wonen. Bij gebrek aan positieve plekken, kreeg ik het idee om daar zelf iets te creëren dat verbindt.

Confuus bestaat inmiddels 2,5 jaar. Ik ben begonnen met één dag in de week in een schoolkeuken waar ik terecht kon. Nu zitten we sinds een jaar in een mooie, ruime keuken die ik van HVO-Querido op de Poeldijkstraat mag gebruiken.

Van hoofd naar hart
Vroeger studeerde ik Voeding en Gezondheid in Wageningen. Van daaruit ben ik gaan werken als onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Gaandeweg kwam ik erachter dat de wetenschap niet mijn hart heeft. Ik ben meer praktisch ingesteld en gericht op mensen. Ik ben nieuwsgierig, graag in contact met anderen en zie mensen graag goed terecht komen.

Na mijn onderzoekswerk ben ik gaan werken voor de website JeKuntMeer.nl, een online vindplaats voor passend werk, leren en doen. Ook in deze baan voelde ik dat ik teveel van de mensen af stond. Ik bezocht regelmatig buurthuizen en diverse plekken voverhaal vrolijk en taartor dagbesteding en ik kreeg steeds sterker het gevoel dat ik zelf zo een plek wilde creëren.

Focus en doen
Dat mijn onderneming iets met eten zou moeten zijn stond voor mij al vast. Uit praktisch oogpunt koos ik voor taarten. Taart kan je overdag maken en de volgende dag verkopen. Bovendien is het een passie van me. In de zomer van 2014 heb ik mijn vaste baan opgezegd. Ik was er klaar voor.

Het begon met één werknemer en één grote klant, een beetje PR en een aantal klanten die me goed gezind waren. Zo bestelde een moeder van school met vier kinderen bij elke verjaardag drie taarten bij Confuus. Superleuk. Met wat hulp van een oud-collega heb ik zelf de website gemaakt.

De mensen van Confuusverhaal tussen collegas
Tegenwoordig werken er bij Confuus 10 werknemers, bijzondere mensen met ieder een eigen verhaal. Wanneer een nieuwe medewerker op gesprek komt, onderzoek ik of diegene veel begeleiding nodig heeft. Ik weeg dan af of ik dat kan bieden, of ik de tijd ervoor heb. Ik heb verschillende redenen om mensen een plek te bieden. Dat kan ook zijn om de taal te leren.

De medewerkers hebben allemaal een verschillende achtergrond. Ze zijn allemaal uit het proces van arbeid geraakt, om wat voor reden dan ook. Als ik iemand krijg met een vluchtelingenachtergrond die ook graag aan het werk wil, dan sta ik daar ook voor open. Ik probeer zonder oordeel mensen hier te laten werken en hen mijn vertrouwen te geven.verhaal trots

Soms hebben medewerkers moeite om op tijd te komen. Ik spreek hen daarop aan en probeer de tijd te vervroegen. Ik geef ruimte. Met bijna iedereen heb ik een unieke afspraak. De medewerkers willen niet gestigmatiseerd worden als mensen met een bepaalde kwetsbaarheid maar ik houd er wel van als het bespreekbaar is.

Fouten maken mag!
In onze keuken mogen fouten gemaakt worden. Het is een plek om te leren, ook voor mij. Vroeger vond ik dat heel moeilijk. Door gewoon te doen, maak je fouten en juist daar leer je van. Ik ben diegene die hier de meeste fouten maakt. Zo heb ik wel eens een taart laten vallen die stond af te koelen. Soms vind ik de gevolgen niet zo leuk, maar het hoort erbij. Je hebt een kans om weer opnieuw te beginnen.

In mij ervaar ik een soort basisrust. Uiteindelijk doe ik het werk ook niet voor mijzelf, ik doe het voor een hoger doel. Bij grote beslissingen blijf ik rustig. Ik kan wel wakker liggen van de planning of van opmerkingen of gedrag van mijn medewerkers. Dat is ook een teken dat Confuus mijn hart heeft. Eigenlijk gaat er bijna nooit iets mis.

De taarten van Confuusverhaal baked with love
Bij Confuus gebruik ik allerlei recepten, zoals het succesrecept van mijn schoonmoeder voor appelcrumble. Bij Petit Gateau ontdekte ik tijdens een cursus de perzik-amandeltaart. Zij maken kleine taartjes. Wij hebben het recept wat aangepast en maken deze in het groot. In een restaurant ontdekte ik een chocoladefudgetaart. Dat vond ik toen het lekkerste wat er is. Ik googlede het recept bij elkaar. Ook staat de worteltaart uit mijn studententijd op onze kaart.

Mijn grootste klant is op de gezondheidtoer, waarbij zoveel mogelijk suikers vermeden worden en gezonde ingrediënten in de hoofdrol zitten. Dat vind ik zelf ook leuk om aan te bieden. Ik heb dan ook een aantal ‘gezonde’ taarten op het menu staan, maar ik noem ze nooit zo, want een taart is nooit echt gezond.

Een gezellige huiskamer
Ik houd van gastvrijheid en verbinden. Mijn ultieme droom is om samen met andere gezinnen, alleenstaanden, mensen uit andere culturen te leven in een soort ‘Stadskasteel’. Kwetsbare mensen horen daar ook bij, inclusief een veilige plek waar zij kunnen werken. Confuus komt voort uit deze droom.

Uiteindelijk wil ik een winkel en een eigen plek. Mijn ideale plek is een huiskamerachtige plek in mijn buurt in Nieuw-West, waar iedereen binnen loopt en waar het gezellig is. Ik wil hier stap voor stap naar toe groeien. Mijzelf niet gek laten maken!”

Foto’s en tekst: Ireen van der Lande // Redactie: Laura Vegterverhaal fiets