Ik leef mijn droom

keuze paulien 4Naam: Paulien
Leeftijd: 29 jaar
Werkzaam als: Taartenbakker, specialiteit: ambachtelijke appeltaart
Werkzaam sinds: 5 maanden
Aantal dagen: 3 dagen

Na vele jaren therapie, waarin zij flink aan zichzelf heeft gewerkt, is Paulien nu met veel plezier aan de slag bij Confuus. Acht jaar heeft zij niet kunnen werken vanwege een persoonlijkheidsstoornis waar zij veel last van had. Ze vindt het nu heerlijk om lekker met haar handen bezig te zijn. Het werken bij Confuus geeft haar vertrouwen in haar eigen toekomst. Ze droomt van een eigen bakkerij. Confuus biedt haar ruimte om met haar perfectionisme, waar ze nog regelmatig tegenaan loopt, beter om te leren gaan.

“Sinds de pubertijd worstelde ik innerlijk met allerlei dingen, terwijl dat aan de oppervlakte niet zo zichtbaar was. Ik ontwikkelde onbewust allerlei ongezonde manieren om met mijn emoties om te gaan, om allerlei negatieve dingen maar niet te hoeven voelen. Toen ik op kamers ging, liep het uit de hand en moest ik in eerste instantie behandeld worden voor een eetstoornis. Hierna ging het een paar jaar redelijk goed maar uiteindelijk stortte ik helemaal in. Toen heb ik in een periode van acht jaar verschillende therapieën doorlopen vanwege mijn persoonlijkheidsstoornis.

Gods plannetjekeuze paulien 2
Op mijn zeventiende ben ik tot het geloof gekomen. Ik geloof dat God een plan met mijn leven heeft. Ik vertrouw daar volledig op. Het heeft me al op veel bijzondere plekken gebracht. Dankzij God ben ik ook bij Confuus terecht gekomen. Na een kerkdienst op zondag, waar ik elke week heenga, leerde ik Griët kennen. Dat dit leidde tot mijn baan bij Confuus had ik allemaal niet zelf kunnen bedenken.

Ik kan makkelijker loslaten om iets nieuws te beginnen, omdat ik Gods hand voel. Ik weet dat het goed is. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar ik weet wel: dit is het plan. Als ik mijn geloof niet had, was ik er nu niet meer geweest. Voor mij is het een life-saver!

Momentje nemenkeuze paulien
Mijn perfectionisme is hardnekkig, ook bij Confuus word ik er mee geconfronteerd. Ik ben me erg bewust van mijzelf en mijn eventuele fouten. Nog steeds ben ik geneigd alles perfect te willen doen, terwijl ik weet dat dat niet kan en ook niet hoeft. Wanneer ik zie dat iemand anders sneller is, vind ik dat bijvoorbeeld vervelend. Dan word ik onrustig en juist dan maak ik fouten.

Kritiek vind ik ook vaak moeilijk te ontvangen. Confuus biedt ruimte om hiermee om te leren gaan, dat is zo fijn! Het hoeft allemaal niet in zo’n moordend tempo. Daardoor ben ik me bewust van mijn gevoelens en spreek ik mijzelf toe dat ik niet de beste hoef te zijn, dat ik goed ben zoals ik ben.

Sfeer
Bij Confuus zijn we allemaal mensen met een ‘rugzak’. Dat maakt dat we minder veroordelend zijn naar elkaar. We laten een ieder in zijn waarde, dat maakt het veilig en prettig om er rond te lopen. Toen ik nog niet zo lang bij Confuus werkte, was het vakantietijd. We hadden toen een hele grote bestelling voor meer dan 100 worteltaarten te verwerken. Samen met een collega ben ik daar meerdere dagen flink mee in de weer geweest. Sindsdien kan ik het heel goed met haar vinden. Ook met de anderen heb ik heel goed contact.

De droomkeuze paulien 3
Eigenlijk doe ik nu wat ik wil. Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn en te bakken. Taarten bakken vind ik het aller-leukst. Het is feestelijk. Je weet dat mensen blij worden van taart eten, dat ze echt genieten Dat maakt taart extra bijzonder.

Ik werk nu voor Griët en dat is heerlijk. Ik vind het fijn om aangestuurd te worden. Ik hou van duidelijkheid, wil weten wat ik moet doen. Soms moet ik Confuus openen en mensen aansturen. Ik dacht dat ik dat helemaal niet leuk zou vinden, maar dat viel onwijs mee. Het lukte ook om overzicht te houden. In de toekomst zou ik zelf wel een vrolijke Pippi Langkous bakkerij willen hebben die veganistisch en glutenvrij is, met brood en taarten.

 Sociale onderneming
Ik vind het belangrijk dat de koper weet dat Confuus een sociale onderneming is. Zelf zou ik dan ook sneller deze taart kopen, want het is niet zomaar een taart. De koper helpt er echt aan mee dat mensen hun leven beter kunnen maken. De ‘Taart met een verhaal’ rubriek vind ik daarom supercool. Ik werk er graag aan mee, zodat iedereen kan zien wie hier werken en wat dat voor ons betekent.”

Tekst: Ireen van den Lande // Redactie: Laura Vegter