Trots op mijn werk

Naam: Steven
Leeftijd: 36 jaar
Werkzaam als: Afwasser & Bezorger
Werkzaam sinds: 1 jaar
Aantal dagen: sinds kort van 2 naar 3 dagdelen

Confuus helpt Steven vooruit. Het biedt hem ritme en regelmaat in een prettige werk- en leeromgeving, waar hij vaardigheden kan trainen als verantwoordelijkheid, het omgaan met werktijden en met collega’s.

“Het werk bij Confuus is belangrijk voor mij. Als ik het werk niet heb, dan val ik in een gat. Zoals vorige week, toen was het vakantie. Dan is mijn ritme en regelmaat ver te zoeken. Een paar dagen vrij vind ik wel fijn, maar op den duur merk ik dat ik structuur nodig heb om me goed te voelen. Zo niet, dan zwem ik in een zee van tijd en dat is niet wat ik wil.IMG_2927

Wennen aan meer werk
Ik ben sinds kort zelfs een dag meer gaan werken bij Confuus, ik wil daar meer aan gaan wennen. Ik wil nog meer stabiliteit ervaren in mijn werk en in het contact met de mensen. Dat lukt meestal wel, maar de ene keer gaat dat beter dan de andere.

Afwisseling
Wat ik fijn vind aan mijn werk is dat het gewoon simpel en duidelijk is. Griët zegt duidelijk wat ze wil. Ook de afwisseling in taken, waaronder het bezorgen van de taarten met de elektrische bakfiets van Confuus, vind ik leuk. Dat is echt zo mijn ding. Lekker ergens naar toe op de GPS en de verantwoordelijkheid over die taarten dragen. Vaak denk ik dan: “Ik heb mooi werk”.

Stabieler                                                                            
Het afgelopen jaar is er veel in mij veranderd. Ik ben een stuk stabieler dan een jaar geleden, de dingen gaan een stuk gemakkelijker dan voorheen. Ik weet niet zeker of dat door Confuus komt, maar het draagt er zeker wel aan bij. De regelmaat, duidelijkheid en het contact met collega’s vind ik fijn. Met bepaalde collega’s heb ik soms hele goede gesprekken.

Waardering
Ik krijg voor mijn werk een vrijwilligersvergoeding. Dat geeft een gevoel van waardering. Ook kan ik het geld goed gebruiken. Meestal zit ik halverwege de maand al krap. Een extraatje is dan altijd mooi meegenomen. Het lukt me wel om te sparen. Deze keer voor de vakantie. Binnenkort ga ik skiën bij mijn broer. Hij woont in de Franse Alpen.

Bipolaire stoornis
Vanwege mijn bipolaire stoornis, waar ik al heel mijn leven last van heb, doe ik uitsluitend vrijwilligerswerk. Ik ontvang een Wajong uitkering. Op mijn twintigste kreeg ik mijn eerste psychose, ik heb er in totaal 8 gehad. Voorheen heb ik ook op andere plekken gewerkt, 5 jaar bij een zorgboerderij en 2 jaar bij een klussenorganisatie. Sinds vorig jaar werk ik bij Confuus.IMG_2910

Haalbaar werk
Als Confuus geen sociale onderneming was, zou ik er ook niet kunnen werken. De doelen die hier gesteld worden zijn haalbaar voor mij. Werktijden van 13.00 tot 17.00 uur vind je niet in andere bakkerijen. Soms kom ik lastig gedrag van collega’s tegen, omdat zij ook met dingen zitten, maar het bijt elkaar niet. Met de een kan ik ook gewoon beter overweg dan met de ander, maar dat geldt voor iedereen.

Waarom Confuus
Onze taarten zijn ambachtelijk en lekker, het is echt een kwaliteitsproduct. Als je van taartenbakken houdt of je vindt het leuk om daarbij te assisteren, dan is dit een goede plek om te gaan werken. Binnen Confuus moet je in die uren dat je werkt wel kunnen functioneren als een echte werknemer, ook al is dat maar voor 4 uur. Je moet enige grip op je problemen hebben.

Trots!
Als mensen me bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje vragen: “Wat doe jij voor een werk?”, dan ben ik trots om te zeggen: “Ik werk bij een taartenbakkerij.”

Tekst en foto’s: Ireen van der Lande // Redactie: Laura Vegter