Herstellen van een burn-out in een groeiend bedrijf

Naam: Trudy
Leeftijd: 44 jaar
Werkzaam als: All round taartenbakker en soms leidinggevende/dagverantwoordelijke
Specialiteit: Mooie en fijne bodems maken dankzij haar kleine vingers
Werkzaam sinds: de oprichting van Confuus
Aantal dagen: 3

Experimenteren in de keuken van SBO De Kans

Trudy stond aan de wieg van Confuus. Samen met Griët bakte zij de allereerste taarten van Confuus. Jaren eerder zette schildklierkanker haar leven op z’n kop. Baan opgezegd en woning aangekocht. Helaas,  tijdens haar nieuwe baan kwam de kanker terug. De samenloop van het verlies van haar baan en het verlies van vrienden – vele van hen konden een tweede keer kanker niet hanteren – heeft tot vele problemen geleid welke later uitmondden in een burn-out. Hiervan is zij nog herstellende. Tegelijkertijd  is zij één van de dragende krachten van Confuus. Ze denkt mee met het bedrijf; regelen en organiseren zijn haar sterke kanten.

“Toen Griët me vroeg of ik voor haar wilde werken, leek me dat wel wat. Ik ben gelovig en vertrouw op God’s leiding. Hij laat me met de juiste mensen in contact komen. Griët en ik kenden elkaar een beetje vanuit de kerk. Op dat moment zocht ik, na een andere waardevolle werkervaring, weer naar werk. Ik zat nog met mijn burn-out en tpastinaak en taart 052aarten bakken leek me leuk.

Werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
In het begin dacht ik dat het werk bij Confuus tot een betaalde baan zou gaan leiden. Daar hebben Griët en ik het over gehad. Dat zit er nu nog niet in, maar ik heb geleerd om niet teveel toekomstverwachtingen te hebben. Mijn toekomst valt niet te plannen; deze valt iedere keer in duigen. Ik doe nu wat op mijn pad komt, dit is wat ik mag doen en dat accepteer ik.

Mensen met een burn-out kunnen hier goed terecht
Griët besteedt veel werk en verantwoordelijkheid uit aan de dragende krachten, waar ik er één van ben. Als zij er niet is, dan runnen wij de tent. Dat voelt goed. Ik ben zelden afwezig en ik neem het werk serieus. Ik zie het als een verantwoordelijke baan. Als ervaringsdeskundige durf ik te zeggen dat Confuus een heel geschikte plek is voor mensen met een burn-out: mensen die tijdelijk vastgelopen zijn. Creatieve mensen met affiniteit voor bakken. Het is rustgevend om taarten te bakken. Het zit in mijn natuur en ik vind het leuk om mensen een beetje aan te sturen en wegwijs te maken.  Momenteel ben ik één dag per week dagverantwoordelijke en heb verleden jaar als leidinggevende gewerkt in de periodes dat Griët op vakantie was.

Experimenteren in een nuttig bedrijfSBO De Kans 062
Doordat ik geen schildklier meer heb en omdat ik me door de burn-out soms minder energiek voel of wat minder lekker in mijn vel zit, heb ik behoefte aan´ruimte, ook op het werk. Bij Confuus kan ik zijn wie ik ben, met mijn zwakke plekken én ik kan er ook veel verantwoordelijkheid dragen. Dat maakt het voor mij zo een waardevolle plek. In de wat drukkere periodes en als er leidinggevende aspecten bij komen kijken, vIMG-20180209-WA0005oel ik groei in mij. In de wat labiele periodes dan is het gewoon fijn om bij Confuus te zijn. Dan is het een soort ontmoetingsplek. Het geeft structuur en het voelt als familie, heel veilig. Dankzij mijn voedselintoleranties heb ik interesse gekregen in het experimenteren met alternatieve producten die uiteindelijk leiden naar verkoopbare producten. Bijvoorbeeld producten zonder gluten, tarwe of suiker of veganistische producten.

Voorlopig goed op mijn plek bij Confuus
Op de werkvloer hebben we veel humor, maar we voeren ook vaak diepe gesprekken. Ik heb twee collega’s die, net als ik, ondernemend zijn. Met hen wissel ik vaak van gedachten over het oprichten van een eigen bedrijf. We denken aan een veganistische, glutenvrije bakkerij met een sociaal element, bijvoorbeeld dat vluchtelingen bij ons kunnen komen werken. Voor mij is het nu nog erg belangrijk dat ik vooral herstel van mijn burn-out. Ook hebben het afgelopen half jaar andere zaken gespeeld, vooral in de liefde, die de focus op deze plannen even doen afnemen. Voor nu zit ik op mijn plek bij Confuus.

Gelovig
Er zitten best veel gelovigen bij Confuus. Dat geeft onderling een band, dit is heel bijzonder en close. We bidden voor van alles, ook voor de toekomst van Confuus. Je hoeft echter niet gelovig te zijn als je bij Confuus komt werken. Van alles wat ik heb meegemaakt, is de schildklierkanker niet het ergst. Wel dat mensen er niet mee om konden gaan. Ik kwam veel meer alleen te staan toen de kanker voor de tweede keer terug kwam. Dat was te veel lijden voor de anderen. Precies dit fenomeen maakte mijn leven ingewikkKerstborrel 021eld. Op een gegeven moment vond ik moeilijk aansluiting. Vanuit deze moeilijke situatie weer een heel sociaal leven opbouwen, vond ik heel lastig. Mijn persoonlijke relatie met God heeft me door deze moeilijke tijd heen geholpen. Ik ervaar dat Hij uiteindelijk altijd weer nieuwe mensen op mijn pad brengt.

Tuinhuis is ook een redding
Ik heb een tuinhuis, en hoewel dat me heel veel werk en stress heeft bezorgd, heeft het tuinhuis- leven eromheen mij destijds uit een sociaal isolement gehaald. We hebben tuinbeurten en in het samenwerken kom ik het meest tot mijn recht. Dan gaat het kletsen vanzelf, ongedwongen, er zijn geen verwachtingen. Ook door de klussen die ik moest doen, moest ik mensen vragen, mensen die dat voor mij of met mij gaan doen. Dat maakt ook dat je je verbindt.

Voor alles is een tijd
Ik ben een ondernemend type maar heb vaak moeten indammen wegens mijn energieke beperking. Ik heb het met anderen wel eens over ooit een eigen bedrijf beginnen, bijvoorbeeld een veganistische glutenvrije bakkerij met lunchgedeelte. Het kan overigens ook zo zijn dat ik door alle gevolgen van de ziekte ik voorlopig of altijd vrijwilligerswerk blijf doen.”