Bezig zijn met wat er toe doet: zingeving & schoonheid

verhaal Jnet 1Naam: Jeannette
Leeftijd: 48 jaar
Werkzaam als: allround taartenbakker
Werkzaam sinds: de oprichting van Confuus
Aantal dagen: 2

De veelzijdige Jeannette wist even helemaal niet meer wat ze wilde toen ze haar laatste baan verloor. Ze vond in eerste instantie een ‘tijdelijke’ oplossing bij Confuus. Met haar brede interesse heeft zij veel werkervaring opgedaan. Van kunstenaar, sieradenmaker en –verkoper, kinderopvang juf tot activiteitenbegeleider in de psychiatrie. Altijd kwam er wel wat op haar pad. Zo ook Confuus.

“Toen ik mijn laatste baan verloor, was ik even radeloos. Ik leefde al jaren in onzekerheid wat betreft mijn contract: 6 jaar lang bepaalde tijd contracten. Bij de grote bezuinigen verloor ik mijn baan. Thuiszitten was voor mij geen optie. Griët, die ik een paar jaar geleden ontmoette in de kerk, zocht mensen voor Confuus. Met mijn interesse in koken en bakken, van kinds af aan maakte ik al van alles, leek dat me wel een fijne plek om de draad weer op te pakken.verhaal Jnet

Verschillende carrières
Van origine ben ik kunstenaar. Na de docentenopleiding tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis aan de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten, had ik een schildersatelier. Daarnaast werkte ik in een sieradenwinkel  waar later een groothandel bijkwam. Voor hen ontwierp ik ook sieraden. Hier werkte ik lange tijd met veel plezier. Door vele veranderingen binnen het bedrijf, vanwege explosieve groei, ontstond er wrijving op de werkvloer en had ik het er minder naar mijn zin. Toen mijn vader kwam te overlijden, wilde ik er weg.

Ik ging werken in de kinderopvang. Dat viel tegen, het bleek vooral productiewerk. Na anderhalf jaar raakte ik er overspannen. In mijn daaropvolgende baan werd ik begeleider bij de kunstwerkplaats voor verstandelijk gehandicapten. Later werd ik dat op het dagbestedingscentrum centrum psychiatrie bij een grote zorginstelling in Amsterdam. Totdat ik werd ontslagen door de reorganisatie.

Geduld
Ik vind het fijn om iets te doen en om mee te werken aan de groei van een bedrijf. Vorig jaar volgde ik een therapie om dichter bij mijn gevoel te komen en beter te leren accepteren wie ik ben. Toen bakte ik één dag per week bij Confuus, dat werkte heel therapeutisch. Nu wil ik meer. Confuus biedt me structuur. Ik vind het heel leuk om met taarten bezig te zijn. Ik maak ook vaak soepen. Ik hou heel erg veel van afwisseling.verhaal Jnet 2a

Bij Confuus werken veel verschillende mensen. Het is leuk om samen te werken. Ik heb een aantal collega’s op wie ik erg gesteld ben. Sommigen zie ik ook privé: we gaan naar de film, samen eten of ergens wat drinken. Bij Confuus leer ik meer geduld te hebben met mezelf. In de keuken ben ik één van de werknemers. Voorheen werkte ik op een plek waar ik leiding gaf aan een groep. Soms is het heel prettig en soms is dat even slikken. Ik doe stappen terug en oefen om daar tevreden mee te zijn. Ik leg minder druk op mezelf, doe gewoon mijn aandeel.

Ik zou heel graag in een sociale onderneming willen werken, daarom hoop ik dat Confuus gaat groeien, zodat ik mee kan groeien. Griët heeft aangegeven dat zij mensen nodig heeft die met haar mee willen denken over de toekomst van Confuus, die met haar mee op pad willen gaan. Dat zou ik heel leuk vinden. Ik hoop dat er op de een of andere manier een betaalde baan uitrolt, al dan niet gesubsidieerd. Ik ben aan het solliciteren. Ik vraag me dan wel af, mocht ik aangenomen worden,  hoe ik dan nog bij Confuus kan blijven werken. verhaal Jnet 3

Groei
Ik zou graag meer verantwoordelijkheden op me nemen bij Confuus en input leveren om verder te groeien. Ik zou het geweldig vinden als Confuus het komende jaar een grotere klantenkring krijgt. Ik zou het dan leuk vinden om nieuwe mensen in te werken en hen te helpen met het opbouwen van arbeidsritme.

Nu volg ik een re-integratietraject en via de coaching gesprekken begint het me nu nog duidelijker te worden waar mijn hart ligt. Ik zit vaak vol ideeën en ik leer daar steeds beter handen en voeten aan te geven. Daar heb je andere mensen voor nodig en lef, moed en geloof dat er inderdaad ook positieve veranderingen kunnen komen.

Inspirerende Griët
Hoe Griët de dingen doet, daarvan ben ik onder de indruk. Ik heb respect voor hoe ze dingen aanpakt, zonder dat ze precies weet hoe het verder zal gaan. Ze durft stappen te nemen, daar gaat ze niet over tobben. Haar doel heeft ze voor ogen. Ze probeert niet dingen te controleren. Dat vind ik heel inspirerend. Ze vertelt me dat ze er wel eens wakker van ligt, maar ze wordt er niet gedeprimeerd van. Dat is voor mij nou echt een voorbeeld.

Zinvol bezig zijn
Naast Confuus kook ik al twaalf jaar elke zondag in een inloop voor daklozen die ik met een vriendin run: Treasure House (zie www.treasurehouse.nl of facebook Teasure House Amsterdam). Sinds kort werk ik op dinsdag in het Klederdrachtmuseum. Op woensdagmiddverhaal Jnet 5ag en avond bezoek ik een woongemeenschap met ongedocumenteerde vluchtelingen in de Bijlmer. De ene keer help ik mee met koken, soms help ik met klussen. Dan speel ik weer met de kinderen of klets ik met de bewoners aan tafel.

Ik heb een brede groep mensen om me heen die ook graag met sociale dingen bezig zijn. Mensen die geven om de wereld en om de mensen om hun heen en daar actief in zijn. Dat is ook waar Confuus voor staat. In dat opzicht voelt Confuus als een thuishaven: bezig zijn met wat er toe doet, met zingeving, met schoonheid.

‘Beauty will save the world’. Uiteindelijk gaat het om de hoogste vormen van schoonheid: muziek en kunst of kunst in het algemeen. Het is een vorm van liefde. Je kan een rechtvaardige maatschappij hebben, wat ga je dan met elkaar doen? Vaak gaat het dan toch om schoonheid: mooi, lekker, goed, voor al je zintuigen.”